Bushmills 2011 Banyuls Cask Finish

Bild lånad från Systembolaget.

Efter att ha blivit fullständigt golvad av Bushmills 21-åring blev jag nyfiken på att prova en av deras utgåvor på fatstyrka. Valet föll på en begränsad utgåva där den ingående whiskyn har lagrats parallellt på olorosofat och bourbonbarrels under sex år för att sedan få en slutlagring på banyulsfat i ytterligare 2.5 år.

Om du likt mig inte kan rabbla vindistrikt på rak arm (jag fick googla) så ligger Banyuls vid Pyrenéernas sluttningar i södra Frankrike. I Banyuls produceras ofta röda dessertvin med något lägre alkoholhalt än portvin. Det låter med andra ord som att söta vinösa toner har hämtas från faten.

Doft: inleds direkt med sötma av mörka frukter, plommon och vinösa toner lätt blandade med doften av nyslagen ängsmark. Efter lite tid infinner sig russin som samsas med doften av mild mörk choklad. Inledningsvis kanske inte så imponerande då jag inte brukar tilltalas av gräsiga noter i whisky - men doften fortsätter att utvecklas och jag uppskattar definitivt kombinationen choklad och russin.

Smak: en härligt fyllig sötma av mörka frukter så som plommon, fikon och soltorkade druvor omsluter munnen. Sötman övergår snart i syrlighet och strävare, vinösa toner blandas med en lätt ekbeska. Därefter en mild kryddighet. Chokladen tittar fram och med den en ton av en lätt bitterhet. I eftersmaken återkommer även de gräsiga tonerna. Smaken har ett riktigt trevligt djup!

Omdöme: detta var en mycket trevlig cocktail av mörka frukter. En helt klart bra whisky som poängmässigt ligger på omkring 88 poäng. Om du är nyfiken finns utgåvan i skrivande stund fortfarande kvar i beställningssortimentet på Bolaget för 1019 kronor. Är man nyfiken på att läsa mer om den finns den även här på whiskybase.

Kommentarer