Port Askaig 28 - en riktigt trevlig gammel Islay

Bild hämtad från Clydesdale AB

Port Askaig är en färjeövergång mellan öarna Islay och Jura strax söder om destilleriet Caol Ila. Det är också ett varumärke under vilket Sukhinder Singh släpper Islaywhisky från icke namngivna destillerier via hans bolag Elixir Distillers. 

Den som ska avsmakas idag är en Port Askaig lagrad i 28 år på refill american oak hogsheads där faten tillsammans gav 3000 flaskor. Alkoholhalten håller 45.8%. Här finns utgåvan i whiskybase. Den 4 april 2022 kom några flaskor till Systembolagets beställningssortiment för 3298 kr. Dessa är sedan länge slutsålda men finns i skrivande stund att få tag på i välsorterade butiker i bland annat Danmark.

Doft: Behagligt av friska citrustoner. Viskande rester av en brasa vid havet och en mjuk och söt torvrök omsluter det hela. I bakgrunden förnimmas en ton av mentol. Allt är väl integrerat och väl balanserat. Inget tar överhanden. Gott!

Smak: Inleds sött med en ton av honung och svagt av tropiska ljusa frukter. En något tjock, oljig textur i munnen som jag uppskattar. Sötman följs av citrustonerna från doften som även finns här, men om än mer viskande. Över allt ligger en dov slöja av söt torvrök. Underbart och återigen välintegrerat. Allt passar väl in och inget sticker ut så att det stör, utan de olika delarna kompletterar varandra på ett utmärkt sätt. Detta är riktigt gott! Ett något torrt avslut följer, utan att det besvärar. Kvar finns en ton av söt lakrits följd av söt torvrök. Brasan på stranden har också väckts till liv igen för en stund innan allt tonas ut.

Omdöme: Jag är svag för rökig whisky från Islay och detta är riktigt, riktigt gott! Vissa gissar på Laphroaig men jag sätter mina på Caol Ila här. Den påminner, om inte minnet sviker, om karaktären av 2018 års utgåva av Caol Ila 25. Oavsett vilket destilleri som ligger bakom Port Askaig 28 är det en mycket god rökig whisky att njuta av om man inte avskräcks av prislappen. Smak och upplevelsemässigt landar den på omkring 90 poäng.

Kommentarer