Ekologiskt på nyek från Benromach

 

Den tolfte augusti släpptes Benromach Contrasts: Organic på Systembolaget för 599 kr. Benromach var först i världen med en certifierad ekologisk whisky 2006. Detta är alltså den senaste upplagan i serien Organic och är destillerad 2013, lagrad på nya ekfat av amerikansk ek under 8 år för att buteljeras 2022 med en alkoholstyrka på 46%. Här är den i whiskybase.

Det hör inte till vanligheterna att skotsk whisky lagras på fat av nyek. Majoriteten av skotsk whisky lagras på begagnade bourbonfat. Bourbon i sin tur får sin karaktäristiska stil till stor del av sina fat av amerikansk nyek som de enligt lag är ålagda att använda. Bourbon görs dock inte på maltsprit utan består av en mix av olika sädesslag där den som minst består av 51% majs och resten fördelat på övriga sädesslag. Det är därför lite intressant att få smaka en single malt lagrad på nyek - även om klimatets påverkan på lagringen givetvis skiljer sig en hel del åt när man jämför Skottlands lite kyliga, fuktiga klimat med det varma, torra klimatet i bourbon bältet i USA. Nog om det. Hur är den då?

Doft: nyeken ger sig tillkänna direkt med en tydlig doft av vanilj blandad med ljusa tropiska frukter, kanske mango, tillsammans med citrustoner och honung följt av en svag maltig ton som håller sig i bakgrunden men som ändå ligger som en slöja över det hela. Inget alkoholstick i doften och jag älskar det här.

Smak: söta fruktiga toner tillsammans med vaniljen från doften återkommer även i smaken. Jag möter honungen igen och nu definitivt även mango. De söta smakerna bryts av, av en ton av ekbeska och apelsin, kanske blodapelsin som jag inte är helt kompis med, följt av en hel del kryddor från faten. När den peppriga kryddigheten har lagt sig ligger ett täcke av citrusfrukter kvar i gommen som tillsammans med sötman från de tropiska frukterna, honungen och vaniljtonerna från fatet ger ett mycket trevligt avslut.

Omdöme: Benromach Contrasts: Organic bjuder på en berg och dalbana. Jag älskar doften och den fruktiga inledningen i smaken fram till ekbeskan och smaken av blodapelsin som följs av den peppriga kryddigheten. Samtidigt avslutar den på en high note där det jag uppskattar från doften och smaken återkommer i eftersmaken. Kanske är det kontrasterna som gör helheten. I min mun är den trots det jag har svårt för en riktigt trevlig whisky som ligger på omkring 86 poäng.

Kommentarer