Ledaig på Rioja-fat finish

Bild lånad från Systembolaget

På Isle of Mull hittar vi destilleriet Tobermory som dels producerar en fruktig orökig whisky under namnet Tobermory samt en rökig version av sitt destillat under namnet Ledaig (uttalas Le-cheig). Ledaig är gaeliska och kan översättas till fristad.

Den jag ska prova idag är den första utgåvan i Sinclair Series som är en hyllning till destilleriets grundare John Sinclair. Att det är just en Ledaig och inte en Tobermory som inleder serien passar väl in då Ledaig var Tobermorys ursprungliga namn. Om själva innehållet finns tyvärr inte mycket information. Det är en NAS med finish på rioja-fat och håller en alkoholhalt på trevliga 46.3%. Den kom till bolaget den 11 november och kostar 519 kr. I skrivande stund finns den fortfarande brett tillgänglig både i butiker runtom i landet och på beställningssortimentet. Här är även länken till whiskybase.

Doft: inleds med maritima toner av sälta och tång och följs sedan av mörka frukter, gräs och en söt torvighet. En lätt smutsig ton av jord och sot tar vid och jag flyttas för en stund tillbaka ut på landet och morfars källare. Doften är rak och tydlig snarare än komplex, men kombinationen är underbar att dofta på. Och jag älskar den!

Smak: den söta smutsiga tonen hänger kvar från doften och tillsammans med den även torven. Mörka frukter tar vid och följs av en lätt syrlig och torr strävhet från Rioja-faten. Strävheten tar inte över och stör utan kompletterar smaken som följs av tång och aska. En spritig pepprighet följer och drar tankarna mot ung whisky. Smaken är riktigt trevlig, men nog hade den mått bra av några år till på fat för att få bort pepprigheten från ungspriten.

Omdöme: jag älskar Ledaigs lite skitigare toner. Doften tycker jag är underbar och även smaken hänger väl samman med doften. Framförallt om man ser bortom att den i mitt tycke nog har buteljerats några år för tidigt. Poängmässigt landar vi omkring 85 poäng - vilket ska läsas som en klart trevlig och ändå prisvärd whisky.

Kommentarer