Ballechin - trevlig rök från highlands

Bild hämtad från Galatea

Edradour är ett litet skotskt destilleri beläget i Highlands som ägs av den oberoende buteljeraren Signatory Vintage. Destilleriet producerar en rad buteljeringar varav två finns tillgängliga via bolaget. Den ena är en spretig och ganska ojämn 10 årig sherrybomb som går under namnet Edradour 10 The distillery edition.

Den jag ska prova är deras rökiga standardutgåva som går under namnet Ballechin. Det är en hårt torvrökt single malt som lagrats i minst 10 år på en blandning av bourbon- och Olorosofat. Den håller 46% alkoholstyrka och kostar i skrivande stund 598 kr på bolaget.

Doft: inleds med en skitig blandning av sjögräs, hö och torv i mängder. En oljig smuts följer tillsammans med toner av aska från en brasa och lätt fruktighet. En okomplicerad, rak och riktigt trevlig doft.

Smak: inleds med söt torv i mängder. Askan från brasan gör sig påmind även i smaken och kompletteras av en maritim sälta tillsammans med en ton som för tankarna åt sjögräs. I avslutet en något torr ekig strävhet tillsammans med mörka frukter. Även smaken är rak, okomplicerad och bjuder inte heller den på några överraskningar.

Omdöme: det här är en riktigt habil whisky för den som uppskattar den rökiga stilen. Kanske framförallt för de som söker efter något nytt och som letar sig bortom Islay. Okomplicerad, rak och konsekvent i att smaken uppfyller vad doften lovar - utan att bjuda på några överraskningar. För strax under 600 kr är den väl värd sitt pris även om det också finns whisky i samma prisklass som jag håller högre. 86 poäng.

Kommentarer