15 årig Daftmill på fatstyrka

Bild lånad från Clydesdale AB

Daftmill beläget i Lowlands är ett gårdsdestilleri som drivs av bröderna Francis och Ian Cuthbert sedan 2005. Med korn från det egna jordbruket destillerar de endast under de lugna sommar- och vintermånaderna.

De är även unika bland majoriteten av nya destillerier. När de allra flesta ger ut sin whisky så fort den fyller tre väntar bröderna Cuthbert tills de anser att "den är redo". Det innebar att deras första utgåva släpptes först 2018.

Den jag ska smaka idag är en 15 åring från årgång 2006 lagrad på 28 stycken first fill bourbonfat. Den håller fatstyrka på 55.7% och totalt blev det 5338 flaskor. I skrivande stund finns den fortfarande kvar via beställningssortimentet på bolaget för 2201 kronor. Här är länken till whiskybase.

Doft: oj! Firstfill bourbonfaten ger sig tillkänna direkt - här var det tropiska frukter i mängder. En komplex blandning av grapefrukt, passionsfrukt och citrustoner följs av mandarinklyftor och vanilj. Detta doftar underbart!

Smak: inleds med sötma och de tropiska tonerna från doften kommer tillbaka: mogna frukter så som ananas, citrus och en mildare variant av passionsfrukt tittar fram även i smaken. Sötman övergår i syrlighet och stegrar i intensitet för att få sällskap av en viss beska. Därefter en lätt pepprighet och hetta utan att den helt tar över. Smaken ger vad doften lovade med råge! Detta är mycket, mycket gott!

Omdöme: det här är en fruktbomb med mycket smak, varken mer eller mindre. Och det gör inget när det är så här bra. Jag ser fortsatt med spänd förväntan fram emot Daftmills kommande släpp. För er som älskar fruktig whisky och ännu inte huggit en flaska så har ni fortfarande chansen. 91 poäng. Med häng på 92.

Kommentarer