Brora 1982 Connoisseurs Choice från 2010

Bild lånad från Bukowskis dryckesauktion.

Diageo-ägda Brora började sin bana 1819 under det välbekanta namnet Clynelish. Under 1960-talet översteg efterfrågan på whisky till blendindustrin destilleriets produktionskapacitet. En ny anläggning byggdes intill det ursprungliga destilleriet som även det fick namnet Clynelish. Under några år verkade de sida vid sida som Clynelish A och Clynelish B tills det äldre destilleriet 1969 döptes om till Brora, efter den närliggande tätorten.

Efter åratal av överproduktion drabbades whiskyindustrin hårt under 1980-talet och bland många andra lades slutligen även Brora ner 1983. Diageo har dock ägnat de senaste trettio åren åt att bygga upp ett urstarkt varumärke med allt äldre (och dyrare) specialutgåvor från kvarvarande fat i lagerhusen och 2021 öppnades destilleriet återigen.

Den jag ska smaka idag lades på refill Sherryfat i januari 1982 och buteljerades av Gordon & MacPhail nedvattnad till en alkoholstyrka på 43% i oktober 2010. Här finns den på whiskybase.

Brora är kända för sitt rökiga destillat i Islay-stil, men från 1970-talets andra hälft skiftade produktionen mot en mer lättrökt och fruktig stil. Efter 28 år på fat återstår nog inte mycket av den lätta rökigheten. Och att döma från den bleka färgen har den nog också lagrats på ganska uttjänta sherryfat - vilket gör att jag har en förhoppning om att sherrytonerna inte har tagit överhanden. Så hur luktar den då?

Doft: inleds friskt med en torr, ljus fruktighet. En havslik sälta blandas med toner av nyslaget hö. I bakgrunden en något skitig ton. Motorn hos en nyss avstängd gräsklippare. Det hela övergår sedan i stearinljus och vaxkritor som tar en allt större plats. En klart trevlig doft som kanske faller mer under kategorin intressant snarare än underbar.

Smak: en härligt fyllig, oljig textur av tropisk, fruktig sötma omsluter munnen. Och nog finns det vax även här. Mango och citrustoner av apelsin och citron leder sötman över till en tilltagande syrlighet. Sherryfatet viskar lätt i bakgrunden och ackompanjeras av en lätt kryddighet. Det här är finstämt och trevligt på alla sätt och vis och jag föredrar smaken framför doften alla dagar i veckan!

Omdöme: detta var en riktigt trevlig bekantskap som på mer än ett sätt påminner om sitt yngre syskon, Clynelish. Den är riktigt god, men utan att på något sätt vara helt fantastisk. Riktigt trevlig virre helt enkelt. 89 poäng.

Kommentarer