Glendronach Traditionally Peated

Bild lånad från Nigab.

Ännu en rökig whisky på bloggen. Den här gången, vilket titeln redan avslöjat, av det sherryfatsälskande folket på Glendronach. Länge skötte man sin egen mältning på plats och torkade sedan det mältade kornet med kol och torv, vilket med highlands-mått mätt skapade en rökig whisky. Mellan 1996 och 2002 låg destilleriet i malpåse. När destilleriet väl öppnade igen gjorde det så utan eget mälteri och orökt malt har sedan dess köpts in utifrån. Detta gjorde att whiskyns karaktär har förändrats sedan omstarten.

Glendronach Traditionally Peated saknar åldersbeteckning och håller 48 % alkoholhalt. Den finns på bolaget för 639 kronor men är i skrivande stund åtminstonde tillfälligt slutsåld. Enligt marknadsföringen är den en hyllning till destilleriets rötter genom användningen av torvrökt malt som ska ligga på samma nivåer som de ursprungligen hade när det mältade kornet torvröktes på plats i kölnan.

Doft: en härligt mustig, maritim blandning av sälta, tång och lantlig källare med toner av jord och lätt av sot. Här finns även mörka frukter så som soltorkade russin och kanske även fikon. Mer av den där ostädade källaren med toner av olja, smuts och svagt av koppar. Jag älskar hur torvröken gifter sig med sherryfaten. Det här doftar underbart!

Smak: inleds med en mild sötma av russin, honung, sirap och torv. Därefter följer en torrare, nästan bitter ton av kryddor så som peppar med en hint av mint. Därtill också en viss ung spritighet som attackerar tungan. Sherryfaten gör visserligen sitt bästa för att dölja ungdomen, men den finns där. Den skitiga källaren kommer tillbaka och lyfter avslutet som dröjer sig kvar med en jordig blandning av sötma från torv och russin för att ganska snart tyna bort. Intrycket som består är att detta inte var så tokigt ändå.

Omdöme: smaken når inte riktigt upp till de nivåer doften utlovade, även om den, trots sin ungdom gör det riktigt bra. Helhetsintrycket landar någonstans kring 87 poäng, vilket ska ses som en riktigt bra whisky!

Kommentarer