Loch Avon Perfectly Peated 3YO


Bild lånad från Systembolaget

I slutet av mars kom en ny blended till bolaget. Loch Avon heter den och är lagrad i tre år enligt etiketten, vilket också är minimikravet för att överhuvudtaget få kalla sig för whisky. Den är en tia dyrare än den billigaste whiskyn på bolaget med sina 229 kronor plus pant. Kan den överraska?

Doft: inleds milt och försiktigt med lätt av svårbestämbara ljusa frukter, kanske päron och toner av citrus. En grainig doft som påminner om söt lakrits följs av en mjuk något örtig ton som drar lite åt grillchips. Paprikakrydda kanske.

Smak: en tunn, fruktig och något bärig sötma som påminner svagt om hallon, blandat med honung och citrustoner. Därefter, även i smaken söt lakrits som sedan övergår i en spritig pepprighet. Avslutet är något torrt och ackompanjeras av en försvinnande tunn rökslöja i bakgrunden.

Omdöme: nyckelorden i upplevelsen är mjukt, lätt och försiktigt - för en billig peng. Och även om den peppriga spritigheten i smaken, tillsammans med lakritstonerna som jag kopplar till den unga grainwhiskyn drar ned helhetsintrycket, är den heller inte direkt dålig. Den lämnar bara inte något bestående intryck och kammar därför in omkring 73 poäng.

Kommentarer