Teeling Blackpitts Big Smoke

Bild lånad från Systembolaget

Teeling är ett ungt destilleri som glädjande nog inte försöker hävda att de är äldre än vad de är - även om släkt till familjen drivit ett destilleri i Dublin redan på 1780-talet. Annars brukar det kunna skarvas friskt när olika destillerier ska hävda sin historia. Loch Lomond och Bushmills är bra exempel på sådana. Men nu är det Teeling som är på tapeten.

Destilleriet grundades 2015 men har faktiskt redan hunnit släppa 30 åringar under sitt namn. Dessa kommer ur att släkten tidigare drivit destilleriet Cooley som 2011 såldes till nuvarande Beam Suntory. I samband med försäljningen köpte Teeling en drös fat av sitt tidigare destilleri. Detta innebär att om du dricker en Teeling destillerad tidigare än 2015 är det sannolikt att det egentligen är en Cooley. 

Den jag ska smaka nu är Teelings rökiga variant på fatstyrka som i detta fallet håller 56.5%. Den finns i skrivande stund fortfarande att få tag på i en en del butiker samt via systembolagets beställningssortiment och kostar då 761 kr. Hur smakar den då?

Doft: den gör verkligen skäl för sitt namn - Blackpitts är ingen underdrift. Den inleds med en fin sötma av päron som snart tas över av torv och tjära med inslag av maritim sälta. Här finns även spår av aska och resterna av en brasa. På avstånd anas tonerna av en gödselstack - och jag menar det på absolut bästa sätt. Längre bak vilar milda toner av choklad tillsammans med koppar och svagt av mentol. Ett visst alkoholstick märks också, och detta doftar verkligen ung torvbomb!

Smak: inleds sött med honung och päron. Tonerna av koppar från doften framträder även i smaken och tar här en större plats som leder tankarna åt ungsprit. En mullrande söt torvighet tar över och ökar i styrka. Torven får även gott sällskap av aska och tjära. Tänk en nytjärad båt eller kanske nylagd asfalt blandat med en maritim sälta. En riktigt brötig torvbomb detta. Därefter följer milda eksträva toner ackompanjerade av en pepprig kryddighet. I avslutet både mjukare och lugnare, med mer av den söta torven i sällskap av vanilj från faten.

Omdöme: detta är en riktigt brötig whisk(e)y som vrålar av både torv och rök. Det är ungt, men det är också i sin enkelhet riktigt bra. Detta är framförallt för den som inte skräms bort av yngre destillat och samtidigt uppskattar den mer brutalrökiga stilen. 87 poäng.

Kommentarer