Bolagets billigaste rökare

 

Bild lånad från Systembolaget.

For Peat’s Sake produceras av Angus Dundee Distillers som äger destillerierna Tomintoul i Speyside och Glencadam beläget i Highlands. Den släpptes den 2/9 2019 och har sedan dess funnits tillgänglig via Systembolagets standardsortiment. Ett helrör kostar 239 kronor och du får leta länge efter en billigare (tydligt) rökig whisky i vårt avlånga land. Jag smakade den när den släpptes men har inte provat den förrän nu.

Doft: inleds med en lätt, ljus fruktighet tillsammans med en tydlig, jordig torvrök och söta honungstoner. En svag ton av russin. Därefter följer en lätt ton av vanilj och längre bort, resterna av en brasa. Torvröken gör sitt bästa för att dölja grainkomponenten i blenden. Och den gör det väl, även om den också kan förnimmas i bakgrunden.

Smak: inte fullt så tunn som jag förväntade mig av en billig blended på 40%. Smaken inleds med rejäl sötma som nästan känns artificiell och som får sällskap av en något bitter ton. Sötman blandas med torvrök som även här drar åt det mer jordiga hållet. Därefter tar paprikakrydda vid och lämnar väg för toner av söt lakrits som jag brukar associera till kortlagrad grainsprit. Avslutet är kort och kvar finns bara rester av den söta torvröken som dröjjer sig kvar ännu en stund. Detta är ganska enahanda - men är det torvrök på en begränsad budget du är ute efter så levererar denna.

Omdöme: för att vara den billigaste rökare du kan få tag på i bolagets standardsortiment skäms For Peat's Sake inte för sig. Blended i samma prisklass är ofta ganska karaktärslösa till smaken och därtill även spritiga. Här döljer torvröken ungspriten på ett relativt hyggligt sätt även om den på många sätt är en "one note song". 76 poäng.

Kommentarer