Inchgower 14 Flora & Fauna


Bild lånad från Systembolaget.
 
Serien Flora & Fauna är tillsammans med tidigare släpp av Rare Malts och nuvarande Special Releases de enda tillfällena att få provsmaka officiella utgåvor av några av Diageos arbetshästar som främst producerar whisky åt deras olika blends. Därför är det mycket trevligt att serien hittat till Systembolaget i år och jag hoppas att den blir ett återkommande inslag. Som rubriken och bilden ovan avslöjar är det dags för Inchgowers 14-åring. Den ligger på sedvanliga 43% och kostade 579 kronor på bolaget.

Doft: inleds friskt av ljusa frukter med citrustoner av citronzest, lime och lätt av apelsiner. Jag tycker mig även hitta en svag ton av fläderblom. Doften är överlag lätt blommig. I bakgrunden även godiset vingummi, de gröna. Eller var det de gula? Det var länge sedan jag åt vingummi. Doften är mycket somrigt frisk och behaglig.

Smak: av en honungsaktig sötma som balanseras av en tydlig syrlighet dominerad av citrustoner som återkommer från doften. Även smaken är somrigt frisk. Här finns även mjölkchoklad och en något vaxig ton. Sötman och syrligheten övergår sakta till en torrare blandning av ektanniner tillsammans med söt vanilj. Avslutet är relativt kort men friskt. På det stora hela är detta en mycket trevlig (förmodad) bourbonlagring som inte tar ut svängarna allt för mycket.

Omdöme: smak och upplevelsemässigt är Inchgower 14 Flora & Fauna en riktigt trevlig bekantskap. Här får du en enkel somrigt frisk och trevlig whisky som inte tar ut svängarna, samtidigt som den lyckas undvika att bli tråkig. 85 poäng.

Kommentarer