Jura 18

Bild lånad från Systembolaget.

Jura är det enda destilleriet på ön med samma namn. Ön Jura ligger en knapp kilometer nordväst om den betydligt mer namnkunniga ön Islay, i inre Hebriderna och tillhör regionen Higland. Till skillnad från grannen Islays ofta hårt torvrökta whiskys har Jura till stor del en mer lätt torvrökt profil.

För transparensens skull - detta är första gången jag provar Juras artonårig. Anledningen till att det dröjt är att jag inte är allt för förtjust i deras tio- och tolvåringar som jag tyvärr upplever som ganska spretiga. Men en 18-åring för 699 kronor på bolaget kan väl ändå överraska?

Doft: inleds med gräsiga toner av torrt hö följt av något som vagt påminner om tång tillsammans med en lätt sälta. Däremellan blir tonen torrare och strax nästan sur innan svårdefinierbara mörka frukter framträder. En ton av choklad, kanske till och med kakao följer. Svagt av torvrök i bakgrunden. Inget av detta utmärker sig - vilket gör att doften är lite lätt gyttrig och lämnar ett ganska platt och anonymt intryck.

Smak: av lätt sötsyrlig och mild kakao tillsammans med mörka frukter. Ganska snart övergår kakaon och frukterna i en sötare ton av O'boy chokladmjölk! I avslutet tar de syrliga, lätt vinösa tonerna vid och blandar sig ganska väl med en slöja av dovt torvmuller och i bakgrunden, tillsammans med mer kakao - en svagt bitter ton. Smaken hämtar upp något av det doften saknade och den är klart trevlig och definitivt lättdrucken.

Omdöme: efter den ganska gyttriga och småtråkiga doften reder Juras 18-åring ut det i smaken. I min bok är detta en klart godkänd whisky - men inget att skrika sig hes över. För 699 kronor finns det bättre whisky även om man då också får gå nedåt i åldrarna. Kanske en flaska att smaka på en gång för att bilda sig en egen uppfattning om den. För mig blir det 82 poäng.

Kommentarer