Smögen 90° Proof 9 Years Batch 2

Bild lånad från Systembolaget.
 
För transparensens skull så tillhör Smögen ett av mina absoluta favoritdestillerier. Det är svårt att inte älska det Pär Caldenby gör. Förutom att koka vansinnigt bra sprit som lagras på utmärkta fat är hans lanseringar härligt avskalade. Inget onödigt fluff. Bara riktigt bra whisky.

För lite drygt ett år sedan utökade Smögen sin core-range med en utgåva på 90° proof - 51.4% - lagrad på first-fill bourbon-fat. Den kostar 666 kronor och finns tillgänglig via bolagets beställningssortiment. Jag tyckte att den var en riktigt trevlig vardagsrökare - utan att då skriva några noter. Hur upplever jag batch 2?

Doft: lätt av tång och en maritim sälta som blandas väl med mängder av söt torvrök. Torvröken följs åt av rökta charkuterier. I bakgrunden lätt av vanilj och ljusa frukter. En svag metallisk ton. Inget alkoholstick. Doften är ganska rak och enkel - vilket inte ska förväxlas med tråkig. Den är riktigt trevlig!

Smak: en något oljig känsla omsluter munnen - på bästa vis. Smaken inleds med sötma från honung blandat med båda delar söt och syrlig torvrök i mängder. Lätt av maritim sälta även här. Smaken är rak och ren. De förmodade firstfill faten lyfter rökigheten utan att de för den skull gör att det vrålar brutalrökigt. I avslutet - mer av den söta, torviga röken. Här framträder även en svagt metallisk ton av koppar. Detta är en välbalanserad, avskalad och riktigt habil rökare i all sin enkelhet och precis så som jag minns att jag upplevde batch 1.

Omdöme: denna nedvattnade Smögen bjuder på en avskalad rökare som gör det riktigt bra i all sin enkelhet. En perfekt, välgjord vardagswhisky. 86 poäng med häng uppåt vilket ska läsas som en riktigt bra virre.

Kommentarer