Mackmyra Reserve Bourbon Roockie (Privatfat)

Nu till min första Myra på bloggen. Denna gång en femåring på det rökiga receptet, lagrad på ett 30 liters firstfill bourbonfat mellan den 15/3 2013 till 26/4 2018. Buteljeringen fick namnet Bourbon Roockie och håller 50.3%, i fall någon skulle råka på en butelj av detta privatfat.


Doft: lätt av söt torvighet med väl integrerade citrustoner, mentol och svagt av nyslagen hö. En lätt jordig ton som följs av något som påminner svagt om tigerbalsam och väcker minnen av sunkiga omklädningsrum och allt för många, långa tjongbollar upp mot anfallarna. En mycket trevlig doft.

Smak: inleds med en torvig sötma som blandas fint med toner av citrus och en ljus fruktighet även i smaken. Därefter kokos, för en stund. Sötman får snart sällskap av milda toner av vanilj och även en hint av ekbeska kan anas. Ekbeskan är inte särskilt framträdande utan tillför kontraster och balanserar sötröken på ett utmärkt sätt. Detta är riktigt bra! I avslutet dröjer sig torvrök och toner av vanilj och mentol kvar för att sakta tyna bort.

Sammanfattning: detta är en härlig rökare som balanserar torvig sötma och fruktighet väl och som genom firstfill-fatet får komplexitet och kontraster av den försiktiga beskan. Mycket av Mackmyras core-range och de specialutgåvor jag har smakat har varit lite för försiktiga till karaktären för att nå några högre höjder. När de kan vara så här bra undrar man varför inte Mackmyra släpper någon Single Cask om året? 88 poäng, med häng uppåt.

Stort tack till Peter för det väl tilltagna samplet.

Kommentarer