Strathclyde The Whisky Trail #243383 28 Years

Bild lånad av Clydesdale.

Strathclyde är ett av Skottlands få men enorma grainwhisky destillerier som I huvudsak producerar sprit till olika blends. Just Strathclyde ägs av Pernod Ricard. De har inga egna officiella buteljeringar - däremot köper oberoende buteljerare upp ofta vällagrade fat som sedan får ges ut som single grains. I detta fallet är det en 28 årig lagring av fat nummer #243383 på 55.1% som buteljerats av Sukhinder Singhs Elixir Distillers i serien The Whisky Trail.

Doft: inleds med vaga toner av aceton och nagellacksborttagningsmedel tillsammans med torkade ljusa frukter. Med lite tid även apelsinzest och grapefrukt. Doften är ganska stängd. Med lite vatten (jag vattnar endast i undantagsfall min whisky): tydliga kolatoner med gott om vanilj och milda ljusa frukter som nu tar plats. Doften skulle lätt kunna misstas för att tillhöra en söt bourbon och vinner klart på vattning, särskilt för den som uppskattar liknande toner.

Smak: riktigt trevlig med en honungsaktig sötma tätt följt av en stegrande syrlighet av ljusa frukter så som grapefrukt och citrustoner. Därefter övergår syrligheten i sträva, nästan beska ektanniner med fortsatta toner av grapefrukt, nu även i sällskap av blodapelsin. Utöver frukterna skapar söta toner av karamell och vanilj en viss balans. Beskan tar aldrig över helt utan bjuder på en härlig smakresa i övergången från sötma till beska. Mot slutet en lätt kryddig ton av vitpeppar. Med vatten försvinner mycket av syrligheten och beskan vilket ger en mild - sötare och rundare smak. Jag föredrar nog smaken ovattnad mer än vad jag föredrar doften vattnad. Båda är klart trevliga men jag uppskattar de större kontrasterna som smaken bjuder på ovattnad.

Omdöme: detta var en trevlig bekantskap där helhetsintrycket landar någonstans omkring 88 poäng. Hade det inte varit för doften så hade den kammat in ett par poäng till uppåt. Den finns fortfarande tillgänglig via bolagets beställningssortiment och för den som vill uppleva whisky med lite ålder - utan att behöva tömma sparkontot - är den vara ett klart alternativ.

Kommentarer